
Scufița Roșie și haita
Scufița Roșie a învățat de mică să evite pădurea ca să nu se întâlnească cu lupul. I s-a spus că are picioare prea apetisante, pelerina prea atrăgătoare și zâmbetul prea ademenitor ca să meargă prin pădure. I-au spus asta profesorii, părinții, bunicii, a citit-o în cărți, în reviste și în comentariile de pe Facebook.
Toată lumea îi dă sfaturi Scufiței Roșii despre cum să se ascundă și ce poteci să evite. Cu lupul nu vorbește nimeni.
Ca fată am avut întotdeauna mai puțină libertate decât fratele meu pentru că asta a fost singura modalitate pe care părinții o aveau la dispoziție pentru a mă proteja. La fel ca în poveste, toată lumea încearcă să educe fetele pentru a nu mai fi un pericol pentru băieții care nu se pot abține. “Boys will be boys”, mi s-a spus, ”tu trebuie să fii mai deșteaptă și să te ferești”.
În liceu am văzut o scenă într-un film care m-a făcut să văd problema dintr-o altă perspectivă. Mama îi cerea scuze fiicei că nu îi poate oferi o lume în care să fie în siguranță și o asigura că nimic din ce ar face nu justifică un abuz. A fost prima dată când am conștientizat cât de incorect este ca toată greutatea acestei probleme să fie mereu numai pe umerii femeilor.
Poate am avea mai mult succes dacă am schimba subiectul de la ce putem face pentru a proteja femeile și am discuta mai mult despre ce putem face pentru a elimina problema și pentru a schimba comportamentul bărbaților. Dacă ar fi cu adevărat doar niște lupi în căutare de pradă atunci de ce nu le interzicem lor să meargă pe stradă noaptea?
În acest moment, Scufița Roșie este cea pedepsită deși nu a greșit cu nimic și lupul zburdă relaxat în toată pădurea.
Agresorii nu sunt singurii vinovați pentru ce se întâmplă. De vină sunt toți cei care nu le sancționează purtarea, cei care consideră că sigur a făcut ea ceva, cei care se amuză relaxați de pe margine, părinții care nu își educă băieții corespunzător, profesorii care nu discută deschis despre asta în clasă, polițiștii care nu iau în serios cazurile de hărțuire, legile care sunt prea iertătoare etc.
De vină este și haita care încurajează agresorii, le hrănește ego-ul și marginalizează membrii pașnici. Ca să fii acceptat în haită trebuie să demonstrezi câte Scufițe Roșii ai hărțuit la micul dejun. Dar psihologia grupului se schimbă în funcție de trenduri. Așa cum a început să fie cool să fim eco, să nu fumăm, să luăm Uber în loc să ne cumpărăm mașină, poate să devină cool și egalitatea de gen și non-violența.
Fiecare are un rol în ce se întâmplă în jurul său, nu suntem simpli spectatori. Presiunea societății este modelatoare, dar în acest moment se îndreaptă mai mult spre victime în loc să fie exercitată asupra agresorilor și comportamentului lor.
Societatea mie mi-a spus mereu că e datoria mea să mă feresc din calea lupului și mi-a luat mult timp să înțeleg că de fapt eu am tot dreptul să merg prin pădure, lupul agresiv trebuie scos din poveste.