
Despre legume și antreprenoriat
Pandemia mi-am schimbat complet modul de a face cumpărăturile, am trecut de la vizite zilnice la supermarket la comenzi online săptămânale. Cum multe magazine cu produse locale au devenit accesibile online am început și eu să comand produse alimentare de la ei.
Așa am descoperit multe afaceri care fac o treabă excelentă și mulți oameni dedicați clienților lor. Când lucrezi cu firme mici factorul uman este foarte important și dacă simți că în spatele rafturilor și prețurilor este cineva care se străduiește ca lucrurile să fie bine te bucuri mai mult de achiziție.
Dar sunt și câteva aspecte de care mi-ar plăcea să se vorbească mai mult:
Senzația mea de până acum este că se axează de multe ori pe produse bio sau de lux, cu prețuri mult peste medie. Înțeleg motivele din spatele acestor alegeri, dar mi-ar plăcea să văd mai mulți producători care să vizeze persoanele cu venituri medii care vor pur și simplu să mănânce puțin mai sănătos și local nu musai specialități sau produse eco/bio.
Am avut multe experiențe bune în pandemie cu micii antreprenori, dar la capitolul fructe și legume de multe ori nu găseam ce aveam nevoie, costurile erau destul de mari, aveam o taxă de transport în plus de plătit și de multe ori nu am fost mulțumită de calitatea produselor primite.
De câțiva ani încerc să mănânc mai sănătos și am început să citesc mai cu atenție etichetele. Am și câteva lucruri pe care le urmăresc (fibre, calorii, nitriți etc.) și de multe ori nu găsesc aceste informații pe etichetele de la micii producători. Din nou, înțeleg motivele, dar asta complică lucrurile pentru mine.
Deși este un efort financiar, încerc mereu să sprijin afacerile care fac produse de calitate, cu grijă față de mediu și clienți. Mă gândesc că trebuie să ne ajutăm unii pe alții și să susținem afacerile care vor să facă lucrurile cât mai bine. Dar, din păcate, în cei peste paisprezece de când lucrez pe cont propriu eu nu am simțit această susținere și mai ales din partea micilor antreprenorilor. Pentru că în momentul în care îmbracă strailele de client și ei preferă să aleagă numai după preț, nu după calitate și tind să uite că orice efort în plus înseamnă costuri suplimentare.
Mi-aș dori să discutăm mai mult în spațiul public despre cum să ne plătim unii pe alții corect, cum să renunțăm la a cere reduceri și gratuități și în general cum să ne respectăm reciproc munca indiferent dacă producem dulceață, haine sau grafică.