
Cum ne-am tuns singuri și cum mă descurc fără salon în pandemie
Pentru mine perioada pandemiei de COVID-19 a fost mai ușor de traversat pentru că de câțiva ani fac singură tot ce ține de cosmetică. Am ajuns la această decizie din nevoia de a economisi dar și pentru că voiam să mă pot descurca singură. Lucrând de acasă lucrurile sunt puțin diferite, nu este nevoie să am unghiile făcute în fiecare zi, dar la întâlnirile la care mă duc vreau să arăt impecabil. Pentru că situația actuală ne-a obligat să ne descurcăm pe cont propriu m-am gândit că experiența mea poate fi utilă și altora așa că am detaliat mai jos ce produse și tutoriale mi-au fost de folos până acum. Nu este o pledoarie pentru a înlocui saloanele, întotdeauna un specialist va face treaba mult mai bine, dar este bine de știut că există întotdeauna soluții.
Cum mă epilez
M-am luptat mulți ani cu problema firelor crescute în piele și mai am încă cicatrici. Am trecut prin toate variantele de epilare (acasă și la salon) de la creme, la ras, aparate de epilat, ceară și pastă de zahăr. Epilarea cu pastă de zahăr a fost de departe cea mai bună metodă pe care am încercat-o. După câteva ședințe părul s-a subțiat, nu am mai avut nicio problemă cu firele crescute în piele și toată operațiunea era ca un masaj. Durează puțin mai mult și este mai scump, dar dacă vă epilați la salon vă recomand această metodă, nu m-aș întoarce niciodată la varianta cu ceară. Dar acasă, singură, mi-a fost mai dificil așa că am decis până la urmă să îmi iau un aparat IPL Philips Lumea Prestige Seria 9900. Îl am cam de trei ani și sunt foarte mulțumită de rezultate. La început îmi era greu să mă rad de fiecare dată (mă tot tăiam), dar acum am un aparat de ras SatinShave Advanced de la Philips și este mult mai ușor. Toată operațiunea durează maxim 2 ore și în timp nici nu prea mai ai nevoie să te epilezi. Este o investiție destul de serioasă, dar pentru mine a fost eficientă.
Cum îmi îngrijesc unghiile
Manichiura și pedichiura mi le-am făcut întotdeauna singură din comoditate. Am un set de manichiură de la Scholl, cu care mă împac foarte bine, dar când sunt pe fugă folosesc o pilă de unghii pentru mâini și o forfecuță pentru picioare. Dacă am probleme pun puțină Betadină (în mod special la picioare mi se mai întâmplă). Pielița o împing cu o unealtă de plastic. Le vopsesc doar la ocazii și nu am găsit încă o marcă de ojă care să mi se pară perfectă. În general prefer să le păstrez curate și aranjate și mi se pare suficient. Pentru călcâie folosesc tot un aparat de la Scholl – Velvet Wet&Dry. Mie mi se pare puțin mai eficient când îl folosesc pe uscat, dar este mai simplu și mai ușor să îl utilizezi în cadă.
Cum mi-am făcut curaj să mă pensez
De pensatul la salon îmi este cel mai dor, dar mereu se întâmpla să fiu nepensată exact când aveam o întâlnire. Într-un final, după ce am citit și în cartea „Your Beauty Mark” de Dita Von Teese că ea face totul singura, mi-am luat inima în dinți și m-am apucat să mă pensez. Recunosc că încă mai am câte un mic atac de panică de frică să nu greșesc iremediabil, dar am văzut că e important să nu mă grăbesc, să fac totul pas cu pas, să folosesc unelte bune și să știu ce formă vreau să obțin. Utilizez o pensetă mică de la Tweezerman, o forfecuță cu lame drepte, o pensulă tip spirală și un pieptene de sprâncene. Mă mai ajută foarte mult oglinda cu două fețe, una care mărește și alta normală (are și lumină incorporată) pentru că mă ajută să vad în detaliu ce fac dar și să verific rapid cum arată per total lucrarea. La început de drum am ales tutorialul de mai jos după care să mă ghidez și mi s-a părut destul de bun, cel puțin pentru nevoile mele. Acum nu mai simt nevoia să conturez sprânceana de fiecare dată, dar mi-a dat curaj la început să simt că am o direcție.
Vopsitul pe cont propriu
Deși mi-ar plăcea să mă vopsesc la salon nu am făcut-o niciodată tot din motive de timp, bani și dorința de autonomie. Am păr alb de la 20 de ani așa că trebuie să întrețin regulat rădăcinile și ar trebui să vizitez salonul cam o dată la 4 săptămâni. De câțiva ani am început să testez vopselele profesionale și acum mă vopsesc cu Koleston Perfect de la Wella. Mi se pare că îmi acoperă cel mai bine firele de păr alb. Am un bol micuț în care amestec vopseaua și o pensulă cu care omogenizez și aplic. Eu am fost întotdeauna vopsită în varii nuanțe de șaten închis deci lucrurile nu sunt așa de complicate pentru mine, probabil dacă ar trebui să întrețin o culoare mai deschisa sau deosebită nu mi-ar fi așa ușor să o fac acasă. La capitolul lecții învățate – acum mă vopsesc o dată la patru săptămâni doar la rădăcini și foarte rar (în general doar când schimb nuanța) și pe lungime. Așa am reușit să obțin o nuanță mult mai uniformă pe tot părul.
Cum ne-am tuns singuri în pandemie
Până să înceapă pandemia nici eu și nici Andrei nu ne-am mai tuns singuri. Eu mai ajustasem ocazional un breton, dar niciodată o tunsoare completă. Închiderea saloanelor ne-a prins pe amândoi netunși așa că a trebuit să căutăm rapid soluții. Pentru el am luat un aparat de tuns Elite Pro Wahl de care suntem încântați. Am urmat pașii din tutorialul de mai jos pentru că părul lui Andrei este asemănător ca tunsoare și „clientul” pare să fie mulțumit pentru că a revenit și a treia oară.
Eu îmi schimb des tunsorile, dar de obicei am un bob asimetric relativ scurt și am încercat să păstrez cât de cât linia aceasta. Am urmat pași din filmuleț și a iesit destul de ok, dar pe mine m-a ajutat însă Andrei cu partea din spate.
Cea mai mare provocare a fost să găsesc un elastic de păr și deși suntem la a doua tunsoare tot nu am reușit să găsesc ceva care să stea prea bine. Eu am părul foarte fin și în general nu stau pe el elasticele și clamele. Acum aștept să vină un set CreaClip de tuns să văd dacă mă ajută să tundem mai ușor partea din spate și eventual să obțin o curbă mai bine definită. Revin cu update dacă am succes cu el.
Recunosc că mi se face dor să mă duc la un salon și să se ocupe cineva de tot, dar îmi place și să știu că pot să mă descurc singură.
LATER EDIT 2023: De când mi-am luat setul de la CreaClip mă tund numai cu el și ne-am obișnuit atât de mult să ne tundem singuri că nu ne-am mai întors la salon 🙂