Cum e să fii turist după program
În ultimii ani am făcut câte o singură călătorie pe an în care ne-am mutat pentru câteva săptămâni în alt oraș, fără să ne luam concediu, și l-am explorat în timpul liber. Mai jos povestesc puțin despre aceste experiențe dacă vreți să știți cum a fost.
Care au fost avantajele pentru noi
Să stai câteva săptămâni într-un oraș nu te face localnic, dar îți permite să treci puțin de statutul de turist și să să îl explorezi mai în profunzime. Ai ocazia să vezi cum se obține abonamentul pentru transport în comun, să treci în revistă toate supermarket-urile și să descoperi locuri mai puțin cunoscute.
În concediile scurte alergam de dimineață până seara și într-un final eram atât de obosiți încât nu mai reușeam să ne bucurăm de experiența respectivă. Așa avem mai multă flexibilitate, putem să ieșim doar câteva ore pe zi sau să stăm în casă când e urât afară sau nu ne simțim bine. În trecut ni s-a mai întâmplat ca vremea sau o gripă luată pe avion să ne dea peste cap toată vacanța.
Ne place și faptul că putem păstra în călătorii obiceiurile sănătoase cu care ne-am obișnuit și să respectăm programul de somn și de masă.
Mă bucur și să am mai mult timp la dispoziție pentru fotografii. În general în primele zile simt că nu știu cum să cuprind tot ce văd, cum să abordez orașul din acest punct de vedere și cred că dacă aș sta doar câteva zile aș fi foarte stresată. Așa pot să mă acomodez cu peisajul, cu străduțele, să petrec mai mult timp cu detaliile care mi se par interesante fără să mă simt vinovată că pierd timpul.
Ce ni s-a părut cel mai dificil
Partea cea mai costisitoare este cazarea, dar pe AirBnb mulți proprietari oferă un discount considerabil pentru șederi mai lungi. Din experiențele de până acum am ajuns la concluzia că pentru noi este mult mai eficient din punct de vedere financiar varianta aceasta, mai ales că așa putem călători fără să ne luăm concediu.
Apartamentul pe care îl închiriem trebuie să ne ofere însă un spațiu cât de cât corespunzător pentru lucru, să aibă bucătărie, mașină de spălat și internet rapid. De obicei îl închiriem pe AirBnb cu cel puțin șase luni în avans și ne rugăm să nu apară nimic neprevăzut pe parcurs.
Pentru o persoana pasionată de călătorit poate fi dificil să vadă doar unul sau maximum două orașe într-un an, dar am reușit să ne obișnuim cu acest gând pentru că putem cu adevărat să ne bucurăm de acele locuri.
Ce am învățat din călătoriile de până acum
A fost important să renunțăm la ideea că fiecare zi o sa fie perfectă și să acceptăm că nu o să bifăm toată lista de atracții. Cercetăm pe parcursul anului ce este de văzut și făcut, facem o listă cu ce ne-ar plăcea să vedem și înainte să ieșim alegem ce se potrivește mai bine în acel moment.
Am descoperit că cel mai bine este să ajungem spre finalul săptămânii și primul weekend să îl folosim ca să cunoaștem orașul mai bine, să ne luăm abonamente pentru transport și să facem cumpărături. Dacă există, folosim autobuze de tip “Hop-on Hop-off” ca să vedem cum arată toate zonele din oraș și să îi înțelegem mai bine organizarea.
Mâncarea o luăm în general de la supermaket. Căutăm variante cât mai sănătoase, dar fără să fie nevoie să gătim prea mult. Pe cât posibil încercăm să facem căutările de acasă și pe această temă: care este cel mai mare supermarket din zona în care stăm, ce magazine de semi-preparate există și cum ar putea arăta meniul zilnic. În Franța ne-am luat toată mâncarea gătită de la Picard, un lanț de magazine cu produse congelate excelente. În Italia și Spania a trebuit să gătim mai mult, dar ne-am descurcat și așa.
În urma experienței din fiecare călătorie am optimizat foarte mult și partea de bagaje (pasiunea mea). Avem o listă adaptată nevoilor noastre cu tot ce trebuie să luăm, pe care o îmbunătățim constant. Ne-am făcut un obicei ca după întoarcere să notăm ce a fost util, ce nu și ce ne-a lipsit ca să știm data viitoare.
Călătoriile acestea s-au potrivit perfect cu stilul și ritmul nostru. Per total simt că am petrecut câteva luni alături de fiecare oraș: o parte acasă cercetându-l și câteva săptămâni descoperindu-l în realitate. Sunt foarte recunoscătoare pentru asta.