
Ce am gătit interesant în SEPTEMBRIE
Eu și Andrei suntem născuți în septembrie așa că ne-am obișnuit să fie o lună festivă. Anul acesta am decis să testez niște rețete mai sofisticate (dar simplu de făcut) și am descoperit combinații noi foarte interesante despre care am să vă povestesc mai jos.
Smochine cu prosciutto și gorgonzola

Eu am descoperit smochinele crude abia acum doi ani și de atunci tot caut să le introduc în meniu în perioada în care sunt disponibile. Anul ăsta am încercat această rețetă super simplu de făcut și am fost foarte încântată de cum a ieșit.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/aperitive/smochine-cu-gorgonzola-si-prosciutto-la-cuptor.html
Ce am făcut diferit:
Nimic, dar am folosit o gorgonzola picantă care mi-a plăcut în mod deosebit.
Pâine cu turmeric și chimen negru

Am mâncat prima oară pâinea asta făcută de cei de la brutăria Colț de pâine și mi-a plăcut așa mult că am decis să schimb rețeta obișnuită de pâine.
Rețetele din care m-am inspirat:
https://bucate-aromate.ro/2017/12/paine-cu-turmeric-si-negrilica-cu-maia-naturala/
https://jamilacuisine.ro/paine-fara-framantare-reteta-video/
Ce am făcut diferit:
Eu am pus toate ingredientele în mașina de făcut pâine. Pentru o pâine de 1250g am folosit: 500ml apă, 30ml ulei, 15g sare, 750g faină albă, 10g turmeric, 5g drojdie uscată. Am pornit programul de aluat și am adăugat și 15g chimen negru la semnalul de adăugare semințe. Pentru coacere am urmat pașii din rețeta Jamilei de pâine fără frământare și am făcut pâinea în oala de fontă de 5L de la Ikea. La final a ieșit minunea din fotografie 🙂
Pui cu piersici marinate în vin

Când eram mică mama și bunica făceau des mâncare de pui cu gutui, dar nu mi-a trecut niciodată prin cap să încerc varianta cu piersici până nu am văzut ideea pe pagina Ierburi Uitate.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://www.facebook.com/IerburiUitate/posts/2028207733978546
Ce am făcut diferit:
Toate ideile de rețete de la Ierburi Uitate mi se par geniale, dar a fost nevoie să decid singură cantitățile pentru ingrediente. Însă rezultatul final a meritat tot efortul.
Pate de ficat cu gălbiori

Sunt fascinată de ciuperci, de cât de frumoase, gustoase, diverse și mai ales cât de versatile sunt. Cu gălbiori am încercat până acum diverse rețete – tocănița, frittata, supă cremă, i-am puș și într-un drob, dar cred că preferata mea rămâne cea de pate.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://bucatarlenes.com/tag/pateu-de-ficat-cu-galbiori/
Risotto cu sfeclă și parmezan

Cea mai mișto experiență culinară în România am avut-o acum 5 ani la Cluj, la Cabinet de Vin & Cocotte. Am mâncat cele mai interesante deserturi, nici până azi nu am reușit să aflu secretul din spatele piureului lor de castane cu rodie. Între timp au schimbat meniul și nu am mai ajuns prin Cluj, dar am reușit să găsesc una dintre rețetele care mi-au plăcut foarte mult, cea de risotto cu sfeclă și parmezan.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://www.rte.ie/lifestyle/recipes/2011/0921/748059-baked-beetroot-risotto-with-parmesan-crisps/
Ce am făcut diferit:
Risottoul meu este făcut cu bulgur în loc de orez și pentru a mai reduce din calorii am renunțat la parmezanul crocant (deși este delicios).
La desert ne-am sărbătorit cu înghețată de la Friddi de ziua mea și cu eclere de la Chocolat de ziua lui Andrei așa că nu prea am gătit dulciuri luna asta.