
Ce am gătit interesant în MARTIE
Martie a fost cu siguranță o lună nebună pentru toată lumea. Pentru noi carantina nu a reprezentat o schimbare majoră în viață pentru că lucrăm de acasă de 10 ani. Dar tocmai pentru că petrecem deja marea majoritate a timpului în casă și munca nu se termina la noi nici după șase seara și nici în weekend, plimbările ocazionare erau ca o oază de liniște și relaxare. Azi, după 21 de zile de auto-izolare, le resimt foarte tare lipsa. Ca să îmi fac carantina mai ușoară am vrut ca măcar în bucătărie să mă pot bucura de cât mai multă varietate și am reușit să gătesc 21 de rețete luna asta. Cu siguranță a fost luna cea mai productivă de până acum. Mai jos am făcut o selecție cu câteva dintre rețetele preferate ale acestei luni, deși recunosc că mi-a fost foarte, foarte, greu să le aleg.
Supă toscană cu cârnați italienești

Rețeta aceasta a fost deja adoptata ca una dintre supele favorite pentru întreaga familie. Eu o gătesc de fiecare dată când găsesc cârnați de porc „Strolghino” la săptămâna italiană de la Lidl. Le desfac pielița și îi împart în biluțe foarte mici pe care le rumenesc în tigaie. Este o supă simplă, rapidă și mai ales delicioasă.
Rețeta pe care am urmat-o: https://damndelicious.net/2014/10/29/sausage-potato-spinach-soup/
Hummus de dovlecei

Noi mâncăm la prânz sandwich-uri cu zacuscă, hummus și alte combinații de pateuri din legume. În viața de zi cu zi apar variații în mod natural, dar acum a fost nevoie să planificam de la început cât mai multe conserve și opțiuni ca să nu ne plictisim. Așa că am căutat mai multe rețete pentru hummusuri si pateuri care pot fi întinse pe pâine. Rețeta de hummus cu dovlecei am introdus-o inițial în meniu ca alternativă la hummusul clasic, dar am ajuns la concluzia că ne place mai mult decât cel de năut. Ni s-a părut mai ușor, mai răcoritor și mai aromat.
Rețeta pe care am urmat-o: https://www.feastingathome.com/zucchini-hummus/
Ce am făcut diferit: Eu am scăpat din greșeală mai multă lămâie în rețetă (cam 3 linguri) și ne-a plăcut mai mult așa. Dar bineînțeles, depinde de gustul fiecăruia.
Pate de conopidă cu nuci

Aceasta a fost rețeta cu care am început luna martie și deși știu că mai toate rețetele de la Serious Eats sunt geniale, totuși nu mă așteptam să iasă chiar așa de bună. Abia aștept să îi mai vină rândul.
Rețeta pe care am urmat-o: https://www.seriouseats.com/recipes/2016/12/vegetarian-pate-roasted-cauliflower-pecans-recipe.html
Papricaș de inimioare și ficat de pui (cu piure de păstârnac)

Întrucât am depins exclusiv de comenzile online, luna aceasta a trebuit să mă obișnuiesc să caut rețete în funcție de ce ingrediente am reușit să obțin. Așa că o caserolă de inimioare și o caserolă de ficat de pui (obținute cu greu) au dus la rețeta de mai jos și nu am regretat deloc alegerea. Piureul de păstârnac era deja în lista noastră de favorite și îl fac de fiecare dată când am ocazia. Nu cred că am mai făcut piure de cartofi de când am descoperit această rețetă.
Rețetele pe care le-am urmat: http://www.havocinthekitchen.com/chicken-hearts-liver-paprikash/ | https://savoriurbane.com/piure-de-pastarnac-cu-unt/
Ce am făcut diferit: La papricaș am folosit 400ml smântână de gătit în locul cremei de brânză și a iaurtului. Nouă ne-a plăcut foarte mult cum a ieșit așa.
Pentru piure eu fierb păstârnacul doar cu 20g de unt și 600ml de lapte. La final amestec tot conținutul din oală (păstârnacul, untul și laptele care nu s-au evaporat) și nu mai adaug unt sau smântână pentru că vreau să reduc numărul de calorii. La parmezan nu pot să renunț însă (am o slăbiciune pentru el).
Prăjitură lipicioasă cu pere și curmale

Prăjitura aceasta nu este numai lipicioasă, dar este și delicioasă. Chiar mi se pare că devine mai bună după 1-2 zile. Am ținut-o chiar și în frigider într-o caserola cu capac etanș și s-a păstrat destul de bine.
Rețeta pe care am urmat-o: https://www.taste.com.au/recipes/warm-sticky-pear-cake/b9f75f05-fcfd-4568-9b28-5fbe22a1f4eb
Ce am făcut diferit: Am făcut de mai multe ori prăjitura aceasta și am tot schimbat rețeta. Varianta la care am ajuns acum și de care sunt destul de mulțumită este să o coc în forme de brioșe pentru că mi se pare mai ușor de gestionat și am renunțat la siropul de la final (tot ca să mai reduc numărul de calorii). Dar bineînțeles, trebuie testată și adaptată după gustul fiecăruia.