
Ce am gătit interesant în IULIE
Momentan singurele escapade în natură sunt pentru noi sunt plimbările din IOR și de fiecare dată când văd iarba verde mi se face poftă de un picnic. Așa că luna iulie am decretat că va fi luna verde, cu mai multe salate și mâncăruri verzi. Și cum orice restricție stimulează creativitatea, am descoperit câteva rețete care au ajuns direct în top.
Clătite japoneze cu matcha

Cred că cel mai des am gătit clătite pentru alte persoane, uneori chiar sute de bucăți. De aceea mi-am propus să testez cât mai multe rețete și variante de umpluturi. Clătitele japoneze erau pe lista mea de cel puțin un an dar mereu le-am amânat pentru că păreau mai complicat de făcut. Dar a venit și vremea lor și am ales o rețetă cu matcha ca să se asorteze cu tematica.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://www.ohhowcivilized.com/matcha-green-tea-pancakes/
Ce am făcut diferit:
În afară de faptul că am scăpat din greșeală mult prea mult matcha, nu am prea improvizat. Mi s-a părut însă că durează foarte mult să faci fiecare clătită așa că am încercat și o variantă simplificată în care am pus clătitele direct la cuptor (cu tot cu formele). Rezultatul îl puteți vedea mai sus, nu au fost la fel de pufoase ca prima clătită făcută corect, dar au fost delicioase și totul a fost mult mai simplu și mai rapid. Am văzut multe variante pe net, cu forme și fără forme, pe foc sau la cuptor și abia aștept să mai experimentez.
Clătite cu spanac umplute cu piept de rață afumat și brânză de capră

Pentru că toate ingredientele le comand o dată pe săptămână trebuie să decid din timp următoarele rețete. Dar uneori planurile se mai schimbă și am rămas cu două pungi de spanac baby cu care nu știam ce să fac. Noroc cu revista de la Mega Image și rețeta lor de clătite cu spanac.
Rețeta pe care am urmat-o pentru compoziția de clătite:
https://www.youtube.com/watch?v=C5PadEKwSuc
Pentru umplutură m-am inspirat din acest sandwich: http://www.good-delices.fr/good-delices-produit-detail-fiche-detaillee-524-delice-de-magret-de-canard-fume
Ce am făcut diferit:
Am uns clătitele cu cremă tartinabilă de brânză de capra și le-am umplut cu felii de piept de rață de la băcănia Două Surori, fâșii de caise deshidratate, bucățele de nuci (sau nuci pecan) și a ieșit un deliciu. La unele am adăugat oțet balsamic pe deasupra, la altele am inclus în umplutură dulceața de ardei iuți de la Dulceața Veronica (o recomand cu căldură, nouă ni se pare cea mai bună din tot ce am încercat până acum) și ambele combinații mi s-au părut excelente, depinde de gusturile fiecăruia.
Hummus de mazăre

O altă rețetă pe care așteptam de mult să o pun în practică a fost hummus-ul de mazăre. Când eram mică eram înnebunită după bobițele de mazăre, dar în ultimii ani am mâncat destul de rar, doar în amestecuri de legume sau la salata de boeuf – situație care trebuie clar remediată.
Rețeta pe care am urmat-o:
https://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/small-plates-green-pea-hummus-recipe.html
Ce am făcut diferit:
În general nu simt nevoia de modificări când folosesc rețete de pe seriouseats.com, a ieșit perfect. Eu am ales varianta cu parmezan de data asta, dar voi încerca și opțiunea cu menta și feta (când fac rost de mentă proaspătă).
Curry verde thailandez

Rețeta am ales-o pentru că am o cutie de curry verde de la Euroma și aștept de ceva vreme ocazia să îl încerc. S-a încadrat perfect și în tematică și a ieșit delicioasă.
Ce am făcut diferit:
De data asta am făcut câteva modificări. Am folosit contimente măcinate în loc de pasta de curry, am adăugat un plus de fasole verde și cred că aș pune chiar mai multă data viitoare. De asemenea, eu am făcut cartofii separat pentru că nu aveam așa mult spațiu în cratiță.
Salate reconstruite și improvizate
Pentru că a fost luna verde am făcut și multe salate, dar de obicei au fost improvizații, nimic după rețetă. Preferatele sunt niște reconstruiri ale unor salate descoperite prin restaurante.

La rețeta de salată cu pui crocant am folosit niște Stripsy de la Frosta, felii de nectarine, semințe de floarea soarelui și puțină cremă de oțet balsamic (am mâncat ceva asemănător anul trecut la Nor).

Salata cu ouă de prepeliță necesită mai multe ingrediente, dar dacă aveți răbdare este foarte bună. Eu pun în ea un amestec de verdețuri (spanac baby, salată și rucola), prosciutto, ouă de prepeliță fierte, ardei copt, porumb baby de la conservă, fasole verde, orez cu bob lung fiert și o stropesc cu puțină cremă de oțet balsamic (rețeta originală se găsea pe vremuri în meniul de la Bocca Lupo).